Assalamualaikum buat peminat blog yang setia. Harini saya ingin berkongsi pula satu lagi resepi yang mudah dan juga sangat digemari oleh kawan-kawan dan saudara-mara saya. Apalagi kalau bukan kek yang sangat berkhasiat dan enak rasanya. Cubalah.
BAHAN-BAHAN / INGREDIENTS
A) 180 gm telur (3 biji)/180 gm eggs(3)
180 gm gula perang/180 gm brown sugar
1/4 st garam/1/4 tsp salt
1st ovalette/ 1tsp ovalette
B) 150 gm parutan lobak / 150gm carrot flakes
100 gm kepingan nenas/ 100 gm pineapple slices
50 gm kismis/ 50gm raisins
C) 200 gm tepung gandum / 200 gm plain flour
1/2 st serbuk penaik / 1/2 tsp baking powder
1/4 st serbuk soda bikarbonat / 1/4 tsp soda bicarbonate
D) 1st esen vanila / 1tsp vanilla essence
50gm kacang walnut / 50 gm walnuts
E) 100 gm mentega dicairkan / 100gm melted butter
SALUTAN KEJU KRIM / CREAM CHEESE FROSTING
250 gm keju krim / 250 gm cream cheese
50 gm mentega / 250 gm butter
50 gm gula kastor / 50 gm castor sugar
1 st esen vanilla / 1 tsp vanilla essence
CARA-CARA
1. Pukul bahan A sehingga naik dan kembang. Masukkan bahan (B) dan bahan (C) dan kacau sehingga sebati.
2. Campurkan mentega cair dan bancuh hingga sekata.
3. Sapukan margerin pada acuan kek. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180C selama 40-45 minit.
4. Salutan Krim Keju: Pukul keju krim dan mentega sehingga naik dan kembang. Masukkan gula dan vanilla lalu pukul sehingga krim menjadi lembut.
5. Biarkan kek yang sudah siap dimasak menyejuk. Kemudian salut krim keju pada seluruh kek dengan rapi. Hidangkan.
METHOD
1. Beat ingredients A ill fluffy. Add in ingredients B and C and mix well.
2. Blend in the melted butter until evenly mixed.
3. Pour mixture into a greased mould and bake in a preheated oven at 180C for 40-45 minutes.
4. Cream Cheese Frosting: Beat cream cheese and butter until light and fluffy. Put in sugar and vanilla and cream again until smooth.
5. When the cake is cooled, cover it with cream frosting. Serve.
Selamat mencuba dan silalah menjamu mata dengan foto-foto kek yang dihias mengikut kreativiti Madam Maria.
BAHAN-BAHAN / INGREDIENTS
A) 180 gm telur (3 biji)/180 gm eggs(3)
180 gm gula perang/180 gm brown sugar
1/4 st garam/1/4 tsp salt
1st ovalette/ 1tsp ovalette
B) 150 gm parutan lobak / 150gm carrot flakes
100 gm kepingan nenas/ 100 gm pineapple slices
50 gm kismis/ 50gm raisins
C) 200 gm tepung gandum / 200 gm plain flour
1/2 st serbuk penaik / 1/2 tsp baking powder
1/4 st serbuk soda bikarbonat / 1/4 tsp soda bicarbonate
D) 1st esen vanila / 1tsp vanilla essence
50gm kacang walnut / 50 gm walnuts
E) 100 gm mentega dicairkan / 100gm melted butter
SALUTAN KEJU KRIM / CREAM CHEESE FROSTING
250 gm keju krim / 250 gm cream cheese
50 gm mentega / 250 gm butter
50 gm gula kastor / 50 gm castor sugar
1 st esen vanilla / 1 tsp vanilla essence
CARA-CARA
1. Pukul bahan A sehingga naik dan kembang. Masukkan bahan (B) dan bahan (C) dan kacau sehingga sebati.
2. Campurkan mentega cair dan bancuh hingga sekata.
3. Sapukan margerin pada acuan kek. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180C selama 40-45 minit.
4. Salutan Krim Keju: Pukul keju krim dan mentega sehingga naik dan kembang. Masukkan gula dan vanilla lalu pukul sehingga krim menjadi lembut.
5. Biarkan kek yang sudah siap dimasak menyejuk. Kemudian salut krim keju pada seluruh kek dengan rapi. Hidangkan.
METHOD
1. Beat ingredients A ill fluffy. Add in ingredients B and C and mix well.
2. Blend in the melted butter until evenly mixed.
3. Pour mixture into a greased mould and bake in a preheated oven at 180C for 40-45 minutes.
4. Cream Cheese Frosting: Beat cream cheese and butter until light and fluffy. Put in sugar and vanilla and cream again until smooth.
5. When the cake is cooled, cover it with cream frosting. Serve.
Selamat mencuba dan silalah menjamu mata dengan foto-foto kek yang dihias mengikut kreativiti Madam Maria.
1 comment:
i am drooooooooooling.
Post a Comment