Monday, December 5, 2011

Resepi Asas Kek Mentega Yang Sangat Mudah (Basic Butter Cake Recipe)

Assalamualaikum.  Harini saya ingin berkongsi resepi yang telah diberikan oleh Mak Yang Khairiyah saya dari saya bersekolah menengah lagi.  Saya rasa kek butternya sangat sedap dan gebu.  Bodek punya bodek akhirnya dapatlah resepi dari beliau dan tersangatlah mudah diingati umpama formula Matematik.  Mana tidaknya dia sebut, ingat aje 2 2 4 6 mesti jadi punya.  Rupa-rupanya ia adalah kiraan untuk cawan yang akan digunakan untuk menyukat bahan-bahan tersebut.  Resepi ini juga adalah resepi asas dan boleh dicampurkan dengan bahan-bahan lain untuk variasi rasa kek seperti kek marble, coklat, oren, pisang, pandan dan sebagainya.  Gunakan kreativiti anda untuk mencipta resepi kek baru.

Resepi Asas Kek Mentega (Basic Butter Cake Recipe)

2 cawan tepung kek(2 cups of self raising flour)
2 cawan mentega (2 cups of butter)
4 cawan gula kastor ( 4 cups of castor sugar)
6 biji telur gred A (6 eggs )
secubit garam ( a pinch of salt)



CARA-CARA
1.  Pukul mentega dengan gula dan garam sehingga kembang.
2.  Campurkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
3.  Ayak tepung dan masukkan ke dalam campuran di atas.  Gaul sehingga sekata.
4.  Sapukan marjerin pada acuan kek.  Tuangkan campuran kek ke dalam acuan.  Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 40-50 minit.



METHOD
1.  Cream butter, sugar and salt until light and fluffy.
2.  Add eggs gradually and blend well.
3.  Sift the self raising flour and add into the mixture.  Mix till well and combined.
4.  Pour batter into a greased mould.  Bake in a preheated oven at 180C for 40-50 minutes until done.

Jom tengok gambar kek mentega yang telah diadun menjadi kek marmar (adunan yang telah siap dibahagi kepada 2 adunan dan 1 adunan diwarnakan dengan chocolate emulco.  Kemudian adunan dituang berselang seli untuk mendapat efek marmar)













No comments:

You may also like to see

Related Posts with Thumbnails