Bahan-bahan ( 5-7 )
· 1 tin susu cair
· 1 sd besar gula
· 4 sd besar tepung kastard
· 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
· ½ biji kek gulung sederhana saiznya
· 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
· 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
· 1 mangkuk air panas
Cara-cara
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung atau kek span sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
1 comment:
thanx for the recipe, plz do a visit for replicating this recipe:)
roselangkawi@blaque villa homesaty langkawi
Post a Comment